مهمترین اخبار اقتصادی پنجشنبه ۱۱ مهر ماه| قیمت طلا، قیمت سکه، قیمت دلار
به گزارش خبرگزاری رسا، مهمترین اخبار اقتصادی پنجشنبه 11 مهر ماه ۹۸ به شرح ذیل است:
قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز امروز ۹۸/۰۷/۱۱
امروز در بازار آزاد قیمت سکه تمامبهار آزادی طرح جدید با تغییر جزئی نسبت به روز کاری قبل، 4 میلیون و 16 هزار تومان و سکه بهار آزادی طرح قدیم 3 میلیون و 984 هزار تومان معامله میشود.
در بازار آزاد هر قطعه نیمسکه بهار آزادی 2میلیون و 48 هزار تومان، ربعسکه یکمیلیون و 239 هزار تومان و هر قطعه سکه گرمی 849 هزار تومان فروخته میشود. قیمت طلای 18عیار هم 408 هزار و 400 تومان ارزشگذاری شده است. ضمن آنکه هر اونس طلا در بازارهای جهانی با قیمت 1503 دلار معامله میشود.
فعالان بازار طلا و سکه معتقدند حباب قیمت سکه تمام و نیم سکه با توجه به نبود تقاضا در بازار، به صفر رسیده است؛ آنطور که محمد کشتی آرای می گوید: چند هفته ایست که تقاضایی برای خرید سکه در بازار وجود ندارد و هم اکنون این بازار در رکود شدید است.
در عین حال در بازار ارز نیز تقاضا برای ارز کم شده و فقط خریداران واقعی در این بازار هستند. بازاری ها می گویند: تقاضای کاذب دیگر برای دلار نداریم و با توجه به افت و خیزهایی که در سال قبل داشت و آرامش نسبی ماه های اخیر دیگر کسی به نیت سرمایه گذاری وارد این بازار نمی شود.
هم اکنون دلار در بازار آزاد با قیمت 11 هزار و 530 تومان، درهم امارات با قیمت 3 هزار و 172 تومان و پوند انگلیس 14 هزار و 187 تومان فروخته می شود.
صرافیهای بانکها امروز پنج شنبه قیمت دلار را برای فروش به مردم 11هزار و 450 تومان اعلام کردهاند. این صرافیها دلار را از مردم با قیمت 11هزار و 350 تومان خریداری میکنند. بر همین اساس طی روز جاری قیمت فروش یورو در صرافیهای بانکها 12 هزار و 650 تومان اعلام شده است؛ قیمت خرید یورو نیز در این صرافیها 12 هزار و 550 تومان است.
فعالان بازار ارز معتقدند: خروج بازیگران بزرگ از بازار ارز، فروشنده شدن بازیگران خرد، رفتارهای موثر بازار ساز، افزایش عرضه و کاهش تقاضا و راه اندازی بازار متشکل ارزی از مهمترین دلایل کاهش شدید قیمت ارز در روزهای گذشته به حساب می آید.
کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی با افت تقاضا
امروز در بازارهای جهانی قیمت نفت برنت نسبت به روز گذشته با کاهش 16 سنتی مواجه شد و هر بشکه از این نوع نفت به قیمت 57 دلار و 53 سنت معامله شد. قیمت نفت وستتگزاس آمریکا هم کاهش 11 سنتی را تجربه کرد و بشکهای 52 دلار و 53 سنت به فروش رفت.
در گروه سایر فرآوردههای پالایشگاهی هم بنزین و گاز طبیعی افزایشهایی به ترتیب 20 سنت و 3 سنت را تجربه کردند اما نفت کوره بیش از یک دلار کاهش داشت.
خبرگزاری رویتز در این باره نوشت وجود نشانههایی از کاهش رشد اقتصادی در جهان باعث شده تقاضا برای نفت خام کاهش یابد. بنابراین قیمت در بازارهای جهانی نیز با افت مواجه شود.
کاهش قیمت نفت به رغم حمله اخیر پهپادی به شرکت آرامکو عربستان صورت میگیرد که تولید نفت این کشور را با کاهش 5.7 میلیون بشکهای مواجه کرده بود.
آنچه به احساس کاهش رشد اقتصادی جهان بیشتر دامن میزند انتشار آمارهای ضعیف از تولید و اشتغال آمریکا در روز گذشته بود که این احساس را تقویت کرده، روی رشد اقتصاد جهانی تأثیر منفی بیشتری خواهد داشت.
پیش از این نیز نهادهای بینالمللی مانند صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی به کاهش رشد اقتصادی جهان تأثیر داشتند.
در پی انتشار آمارهای ضعیف از تولید آمریکا بازارهای بورس این کشور نیز با کاهش شدید همراه شد.
کاهش رشد تولید غلات در جهان
سازمان خواروبار جهانی اعلام کرد: قیمت جهانی غذا در ماه سپتامبر تقریباً ثابت بود اما کاهش قیمت شکر تا حدودی افزایش قیمت روغن، سبزی و گوشت را جبران کرد.
سازمان خواروبار جهانی اعلام کرد: شاخص قیمت غذا که ماهانه تغییرات سبد غذایی غلات، روغن، محصولات لبنی، گوشت و شکر را اندازهگیری میکند به طور میانگین 169.9 واحد بود که نسبت به ماه گذشته تقریباً ثابت بوده و تغییری نکرده است. شاخص قیمت غذا در ماه پیش 169.8 واحد بود.
همچنین سازمان خواروبار جهانی پیشبینی کرده که تولید غلات در سال 2019 اندکی کمتر از آنچه که کمتر پیشبینی شده بود باشد.
شاخص قیمت شکر نیز 3.9 درصد از سطح ماه آگوست کمتر شده که اساساً به دلیل انتظارات ذخایر بالای شکر و به لطف چشمانداز مثبت تولید این محصول در سال 2019/20 است.
در نقطه مقابل آن شاخص قیمت روغن بود که نسبت به ماههای گذشته 1.4 درصد رشد داشته و بیشترین رقم را در 13 ماه گذشته رقم زده است. شاخص قیمت گوشت هم رشد 0.8 درصدی را تجربه کرده است.
شاخص قیمت غلات نیز نسبت به ماه گذشته تغییر اندکی داشته است که قیمت گندم هم اندکی بیشتر شده اما ذرت تا حدودی پایین آمده و قیمت برنج هم کاهش محسوسی داشته است.
فائو پیشبینی خود را از تولید جهانی غلات در سال 2019 نسبت به پیشبینی قبلی 2.2 میلیون تن کاهش داد که به رقم 2.706 میلیارد تن خواهد رسید. اما این رقم همچنان نسبت به سال 2018 به میزان 2 درصد افزایش دارد.
فائو همچنین پیشبینی خود را از ذخایر غلات جهانی 2.4 میلیون تن افزایش داد و رقم 850 میلیون تن را پیشبینی کرد.
فروش اینترنتی پروازهای اربعین بر خلاف دستور وزیر راه
محمد اسلامی وزیر راه وشهرسازی در جدیدترین اظهارنظر درباره نحوه فروش بلیت پروازهای اربعین تاکید کرد « به دلیل تخلفهایی که در ایام اربعین سال گذشته منجر به گرفتاری مردم در فرودگاههای نجف و بغداد شد، در شورای حملونقل و لجستیک تصمیمی اتخاذ شد که بر اساس آن برای اربعین سال جاری فروش اینترنتی بلیت ممنوع است و فقط ایرلاینها مجاز به فروش اینترنتی بلیت در سایت خود هستند که باید نسبت فروش خود پاسخگو باشند.
وی تصریح کرد: این تصمیم در راستای حفظ رفاه و آسایش زوار عزیز در ایام اربعین اتخاذ شد، زیرا سال گذشته بلیتهایی به مردم فروخته شده بود که وجود خارجی نداشتند.
به گزارش تسنیم، گرچه وزیر راه و شهرسازی طی هفتههای اخیر چند بار بر عدم فروش بلیت پروازهای اربعین توسط سایتةای اینترنتی تاکید کرده، اما برخی از این سایتها همچنان اقدام به فروش بلیت این پروازها با قیمتهای حدود 3 برابری میکنند.
به عنوان نمونه سایت تی چارتر به آدرس اینترنتی www.tcharter.ir بلیت پرواز تهران-نجف هواپیمایی ماهان برای روز یکشنبه 21 مهرماه را با قیمت 2 میلیون و 835 هزار تومان به فروش میرساند. این قیمت حدود 160 درصد از قیمت مصوب 1.1 میلیون تومانی بیشتر است.
همین سایت بلیت مسیر پروازی مذکور را برای روز بعد (دوشنبه 22 مهر) با قیمت 3 میلیون تومان عرضه کرده است.
سایت چارتر 724 (ch724.info) نیز بر خلاف ادعای وزیر راه و شهرسازی و مسئولان سازمان هواپیمایی کشوری بلیت پروازهای اربعین را به فروش میرساند. بلیت پرواز تهران-نجف برای روز 27 مهرماه تا 3 میلیون تومان نیز قیمت گذاری شده است.
صنعت آب و برق در رکود نیست
رضا اردکانیان در حاشیه اختتامیه پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت آب و تأسیسات آب و فاضلاب در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که پرسید صنعت آب و برق همانند سایر صنایع این روزها دچار رکود است، آیا وزارت نیرو برنامهای برای رونق صنعت آب و برق و خروج این صنعت از رکود دارد و آیا در این خصوص پیگیر تخصیص اعتبار از دولت است یا خیر؟ بیان کرد: باید فرصتی باشد که آن فرض خود را که از بنده سؤال میکنید برای من ثابت کنید چرا که به هیچ وجه موافق این نیستم که صنعت آب و برق دچار رکود است.
وی افزود: یکی از بهترین سالها در تولید انرژی را پشتسر گذاشتیم و امسال رکورد تولید انرژی به میزان 3800 مگاوات زده شد و توانستیم رکورد مدیریت مصرف در اوج بار را به میزان 3700 مگاوات کاهش دهیم.
وزیر نیرو با تأکید بر اینکه امسال رکورد صادرات انرژی نیز زده شد گفت: بیش از هر سال دیگری توانستیم صادرات انرژی داشته باشیم پس با چنین فرضی پاسخ دادن به آن سؤال کار راحتی نیست اما در یک فرصت مناسب حتماً به آن پاسخ خواهم داد.
اردکانیان در پاسخ به این سؤال که برخی پیمانکاران درصدد وارد کردن تکنولوژی هستند اما بیش از 8 ماه است که با این کار پولهای آنها را برای انتقال گرفتهاند و عنوان میکنند که ما پول شما را از طریق صرافیها انتقال خواهیم داد اما باز هم پول را نمیدهند، آیا برای حل این گونه مشکلات و حتی مشکل خرید داخلی توسط شرکتهای دولتی که جنسهای خود را از خارج وارد میکنند فکری شده است؟ اظهار داشت: به بنده نیز مواردی منتقل شد به طوری که در ارتباط با وارد کردن برخی قالبهای مربوط به سیستمهای جمعآوری فاضلاب این موضوع مطرح شد که این مشکلات عمدتاً به مسائل تحریمی باز میگردد.
وی ادامه داد: وزارت نیرو کارگروهی در وزارت نیرو از مدتها قبل تشکیل داد که به طور موردی این موضوع را دنبال خواهد کرد و امیدواریم با کمک همکاران خود در بانک مرکزی راهحلی پیدا کنیم و مخصوصاً در مواردی که تولیدکنندگان ما برای برخی تجهیزات ضروری مورد نیاز منابع مالی هم تأمین کردند و پول آنها در اختیار بانک است حتماً پیگیری خواهیم کرد.
وزیر نیرو همچنین در خصوص اینکه آیا برنامه مدونی برای مدیریت مصرف و کاهش تنش آبی در نظر گرفتهاید یا خیر؟ گفت: تحقق کاهش و به صفر رساندن تعداد شهرهای دارای تنش آبی هدف بزرگی است که تحقق آن تا سال 1400 نیازمند تأمین منابع مالی است.
اردکانیان ادامه داد: به هر حال جدای از مسائل مالی سعی خواهیم کرد مابقی نیازمندیهای مورد تحقق را برنامهریزی و انجام دهیم.
اردکانیان اظهار داشت: ما در وزارت نیرو در صدد هستیم در نیمه دوم امسال هر هفته طرح بزرگی در عرصه آب و برق کشور افتتاح کنیم که از جمله آنها 220 طرح بزرگ تامین آب، آبرسانی شهری، تصفیهخانههای آب و فاضلاب، آبرسانی روستایی، نیروگاه تولید برق و سایر پروژهها که در همه استانهای کشور به بهرهبرداری خواهد رسید و مردم شاهد خواهند بود ما به سهم خود از شرایط تحریم حسن استفاده را کردیم و سعی کردیم وقفهای در چرخه تولید کشور از حیث آب و انرژی ایجاد نشود.
وزیر نیرو بیان داشت: در سال گذشته موفق شدیم 150 هزار مگاوات انرژی بیشتر به بخش صنعت عرضه کنیم و در سال رونق تولید دو محصول آب و انرژی نقش مهمی در توسعه کشور ایفا کردند.
وی تصریح کرد: پایداری در توسعه کشور و تابآوری جامعه بیش از هر چیز وابسته به پایبندی به اخلاقیات است، هرچه جامعه اخلاقیتری داشته باشیم، جامعه تابآور و توسعهیافتهتری هستیم.
وزیر نیرو افزود: بحث اخلاق یکی از عرصههای مهم در حوزه مصرف آب است، امیدوارم سهم خود را در بخش آب و برق در پایبندی عادات خوب مصرف ایفا کنیم و در این راستا مردم نقش تعیینکننده در جامعه شهری و روستایی دارند.
اردکانیان با اشاره به راهاندازی کمپین «آب، برق، ایران» هر هفته مردم در استانهای مختلف شاهد یک حرکت جمعی متکی بر استعدادهای کشور و استفاده از همه ظرفیتها خواهند بود.
وزیر نیرو با بیان اینکه مدیریت مصرف آب اگر بیش از انرژی اهمیت نداشته باشد از آن کماهمیتتر نیست، گفت: ما 10 سال خشک را پشتسر گذاشتیم و در سالهای کمآبی مدیریت مصرف و صرفهجویی ملموستر است. بناست که موضوع مصرف صحیح را به صورت عادت فرهنگی و اخلاقی در جامعه نهادینه کنیم.
پرداخت حقوق معوق ۶ماهه کارگران هپکو
علیرضا صالح، رییس کل سازمان خصوصی سازی، با اشاره به فرمان رهبر انقلاب درخصوص رونق تولید، گفت: بنا به دستور وزیر امور اقتصادی و دارایی به بانک ملی و با پیگیری و تلاش مجدانه سازمان خصوصی سازی، تمامی مطالبات و حقوق معوقه 6 ماه نخست سال جاری کارکنان هپکو از شب گذشته پرداخت شد.
براساس این گزارش تمامی کارکنان هپکو تمامی مطالبات و حقوق معوقه 6 ماه اول سال جاری خود را از امروز دریافت می کنند و با این پرداخت، دریافت حقوق کارکنان هپکو آن ها به روز خواهد شد.
صالح همچنین در استمرار فعالیتهای صورت گرفته در جهت حل اساسی مشکلات شرکت هپکو افزود: در آینده نزدیک این شرکت با مدیریت جدید که تحت نظارت سازمان خصوصی سازی خواهد بود تولیداتش شروع خواهد شد.
وی با اشاره به استفاده روش پیمان مدیریت برای تعیین تکلیف شرکت هپکو گفت: این شرکت بزرگ نقش پشتیبان و مهندسی زرمی را در جنگ تحمیلی را ایفا کرده و حتی در آن مقطع 16 شهید تقدیم کشور کرده است و امیدواریم این شرکت به دوران اوج اقتدار خود بازگردد.
صالح در پایان افزود: بزودی و پس از تعیین مدیر عامل جدید هپکو توسط سازمان خصوصی سازی و نظارت راهبردی این سازمان بر این شرکت؛ در آینده نزدیک تولیدات شرکت هپکو شروع و انشالله شاهد رونق تولید در این شرکت مهم خواهیم بود.